Biografija


Fotografski mojster Matej Vranič

S fotografijo sem se začel ukvarjati dokaj pozno, saj sem prvič posegel po fotoaparatu pri svojih 25 letih, nevede, da bo postala fotografija moja strast, ki me bo spremljala do konca življenja. Leto dni kasneje sem prodal svojo prvo fotografijo, kar je bil še dodatni motiv, da izboljšam svojo tehniko in pristop k fotografiji. Ves dolgoletni trud in prizadevanja do popolne fotografije sem nadgradil z mojstrskim izpitom ter si pridobil naziv fotografski mojster. Sem fotograf, ki uživa pri fotografiranju narave in ljudi, vendar mi vedno predstavlja velik izziv vsako fotografsko delo. Kot fotograf nisem predan posamezni blagovni znamki ali tehniki, vendar sposobnosti vrhunskih znamk fotoaparatov in objektivov omogočajo odlične rezultate, ki so ključnega pomena pri viziji ustvarjanja mojega slikovnega materiala.

Fotografska oprema

V času digitalizacije sem pristopil k CANON DIGITAL sistemu in trenutno pri svojem delu uporabljam fotoaparate Canon EOS 5D MarkIII in EOS 7D ter vrsto objektivov serije EF. Studio, ki se razteza na 430 kvadratnih metrih in meri v višino 5 metrov lahko zadovolji še tako zahtevno stranko. Stalne in bliskovne luči BALCAR 750w in 1500w ter številna svetlobna okna raznih oblik in velikosti, dežniki, odbojniki, stojala, spot mrežice, barvni filtri, IR senzorji, razna barvna ozadja … so nepogrešljiva oprema za portretno, modno, komercialno in tehnično fotografijo. Vsa studijska oprema je mobilna in se lahko vedno uporablja kjerkoli na terenu. Pri studijskem in terenskem delu s foto modeli so vedno prisotni priznana frizerka in maskerka, po potrebi tudi stilistka, ter ekipa za scensko postavitev. Bogate dolgoletne izkušnje z vlaganjem v znanje in tehnologijo, prizadevnost pri delu, ažurnost in inovativnost so temeljni cilji s katerimi se poizkušam približati interesom svojih naročnikov. Obdelava fotografij s pomočjo zmogljivih računalnikov in ustrezno barvno korekturo zapira usta tudi največjim dvomljivcem. Tako smo na podlagi zaupanja in odličnega medsebojnega sodelovanja uspeli vzpostaviti dobre odnose med poslovnimi partnerji, s katerimi sodelujemo že vrsto let.

Fotografiranje divjih živali

Posebno področje v mojem fotografskem   svetu predstavlja fotografiranje prosto živečih živali. Že v rani mladosti sem kot otrok preživel več časa oprezajoč za živalmi po gozdovih in poljih kot doma, ter si redno beležil zanimiva opažanja in dogodke v njihovi družbi. Kasneje sem svojo beležko zamenjal s fotoaparatom in hobi se je tako z leti prelevil v poklicno dejavnost. Sprva so moje živalske fotografije krasile stenske koledarje in tudi kakšno razstavo, od leta 2009 pa lahko fotografije z živalsko tematiko zasledite v reviji National Geographic Slovenija in ostalih revijah z živalsko vsebino.

Pri fotografiranju živali se vse pogosteje poslužujem tehnike fotografiranja s širokokotnimi objektivi iz neposredne bližine oz. na razdalji do 1m. Tako gledalec oz. naročnik dobi pristen kontakt in dobesedno lahko začuti fotografijo saj se na tak način prikaže drugačno dimenzijo in zorni kot živalske vrste, ki jo fotografiram. Tak pristop zahteva večjo mero vztrajnosti, iznajdljivosti, potrpljenja, predvidevanja, časa in poznavanja življenjskih navad posamezne vrste. Večina tovrstnih posnetkov nastane s pomočjo vrhunske sodobne opreme in tehnološko dovršenih daljinsko vodenih kamer ter ostalih naprav skritih v raznih umetno izdelanih predmetih, ki simulirajo naravne objekte (štor, deblo, večji kamen, ipd) saj se popolnoma zlijejo z okoljem in ne motijo živali.